Hypotheekrenteaftrek aangepast vanaf 2013

Het plan is erdoor, de kogel is door de kerk, oftewel, de aanpassingen rondom de hypotheekrenteaftrek gaan definitief doorgevoerd worden vanaf 2013. Wat houdt dit voor u in?

Als u al een koophuis bezit zal er voor u niks veranderen. De maatregel heeft alleen effect op huizenkopers die dit doen na 1 januari 2013. Bent u van plan om een huis te kopen, dan is het misschien geen slecht idee om toch te overwegen om dit nog dit jaar te doen, aangezien u dan veel meer vrijheid heeft in het kiezen van een hypotheek met het oog op de hypotheekrenteaftrek. Nadeel is wel dat u tegenwoordig minder geld kunt lenen dan voorheen en de vraag is maar of dit in de nabije toekomst verbeteren zal.

Doorvoeren maatregel in 2013

De maatregel is dat u alleen nog recht hebt op hypotheekrenteaftrek als u voor het kopen van een huis een annuïteitenhypotheek afsluit. Deze vorm van een hypotheek houdt in dat u maandelijks een vast bedrag aflost. Veel mensen vinden het aflossen van een hypotheek te duur en sluiten daarom een aflossingsvrije hypotheek of een deels aflossingsvrije hypotheek af. Dit houdt in dat u wel genoeg geld kunt lenen voor het huis, maar dat u lagere maandlasten hebt, omdat u dan alleen maar rente betaalt en geen premie of slechts een klein gedeelte premie. Een aflossingsvrije hypotheek komt vanaf 2013 niet meer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek, wat voor veel mensen een domper zal zijn.

Met de maatregel wil de overheid de annuïteitenhypotheek in populariteit doen toenemen. Jammer dat het op zo’n manier moet, want mensen worden zo bijna gedwongen om voor deze hypotheekvorm te kiezen. Tot zover de vrijheid om zelf te kiezen. De keuze is er natuurlijk altijd, maar wie wilt er nou geen geld terug zien van de belasting.

Previous post:

Next post: